Takže ľudské telo zvonku – koža aj z vnútra – vnútorné orgány, osídľujú rôzne mikroorganizmy. U dospelého človeka to môže byť cca 1-2 kg mikroorganizmov – baktérií, kvasiniek, vírusov a aj roztočov. Pre porovnanie ľudský mozog váži 1,5 kg. V ľudskom tele je 1Okrát viac mikrobiómov (200-300 druhov) ako jeho vlastných buniek (tie sú väčšinou vo vzájomnej symbióze – spolupracujú). Poďme sa teda pozrieť na črevný mikrobióm, ktorý vedci nazvali „črevný mozog“.

 

Črevý mikriobióm.

Črevný mikrobióm je súhrnné označenie pre mikrobiálne osídlenie ľudského tela. Zdravý mikrobióm je dôležitý pre naše zdravie a ovplyvňuje funkcie celého tela. Tvoria ho prospešné a patogénne organizmy, ktoré sú za normálnych okolností v rovnováhe. Pomáhajú pri trávení, sú súčasťou nášho imunitného systému, komunikujú s naším mozgom. Experti výskumami potvrdilil úzku súvislosť medzi črevnými baktériami a mozgom.

Mikrobióm hrá dôležitú úlohu pri rozvoji obezity, zápalových, nádorových, metabolických, psychických, alergických, autoimunitných aj kardiovaskulárnych ochorení. Mirkobióm je dynamický orgán a je ovplyvňovaný mnohými faktormi, ako je napríklad dedičnosť, typ pôrodu (klasický, cisársky), dojčenie, strava alebo prostredie, v ktorom sa vyskytuje.

Negatívne na neho vplýva antibiotická liečba, nezdravá strava, stres, fajčenie, nadmiera čistoty, chemické látky a aj iné lieky. Je dôležité, aby boli naše „dobré“ baktérie správne zastúpené. Porušenie rovnováhy môže viesť k viacerým zdravotným problémom. Cca 80% imunitného systému sa nachádza v črevách, preto je veľmi dôležitá čriev baktériami v správnom pomere, ktorá priaznivo pôsobí na obranyschopnosť ľudského tela. Strava ovplyvňuje náš mikrobióm a tým imunitný systém, emócie, hormóny. A zasa naopak emócie, hormóny ovplyvňujú mikrobióm. Imunitu tak ovplyvňuje to čo jeme.

Už Hippokrates prehlásil: „Všetky choroby začínajú v črevách.“

Mikrobióm a ochorenia

Trvalá prevaha nepriateľských baktérií spôsobuje chronický zápal v tele a môže viesť k mnohým aj vážnejším ochoreniam. A to napríklad: Úzkost, depresia. Ekzém, ružovka, psoriáza a iné kožné ochorenia. Srdcové choroby. Demencia a Alzeimer, Parkinsonova choroba. Autoimunitné ochorenia. Migrény. Alergie a astma. Syndróm chronickej únavy. Obezita Diabetes 2.typu Osteoartridída a artritída. ADHD a autizmus. Neplodnosť.

Pokiaľ máte v tele chronický zápal, liečba vašej choroby bez úpravy jedálnička a rešpektovania vášho mikrobiómu bude iba čiastočná a dočasná. Mikrobióm je dynamický orgán, ktorý reaguje na zmeny vnútri aj vonku. Vytvára teda rovnováhu. Črevné baktérie produkujú hormóny a neurotransmitery, upravujú imunitný systém, ovplyvňujú gény a vysielajú správy do mozgu.

Obnova mikrobiómu je možná pomocou zdravej stravy, doplnená o probiotiká a prebiotiká. Ak si myslíte, že je to váš prípad neváhajte ma kontaktovať.

Je veľmi dôležité, aby boli naše „dobré“ baktérie v správnom pomere a množstve. Porušenie rovnováhy môže viesť k viacerým problémom. Na stav črevného mikrobiómu má vplyv najmä životný štýl – nezdravé stravovanie, jednotvárne diéty, antibiotiká a iné lieky, chronický stres. Črevná flóra môže produkovať celý rad molekúl (katecholamíny, histamín, melatonín, serotonín...), ktoré sú nevyhnutné pre reguláciu peristaltiky čriev.

Za normálnych okolností črevná stena funguje ako bariéra. Bunky v čreve sú na seba tesne napojené a umožňujú prechod živín a vody do krvného obehu. Pri syndróme presakujúceho čreva sa táto bariéra naruší. Tesné medzibunkové spojenia povolia a črevná stena sa stane priepustnou pre väčšie molekuly (toxické látky, baktérie, mikročiastočky jedla...). Tieto molekuly sa potom dostanú do krvného obehu, kde na nich reaguje imunitný systém. Príznaky sú rôzne – nadúvanie, hnačky, bolesti kĺbov, ekzémy, bolesti hlavy.....

Vznik a príčina je stále predmetom výskumov (Dr. Allesio Fassano). S týmto syndrómom sú spájané aj stres, lepok, protizápalové lieky, chronický zápal, nezdravá strava, nedostatok mikronutrientov (zinok a iné vitamíny). Najviac sa syndróm presakujúceho čreva skúma a spája s autoimunitnými ochoreniami. Náš imunitný systém reaguje na rôzne neznáme molekuly a popri tom reaguje proti našim normálnym tkanivám. Napríklad pri reumatickej artritíde postihuje kĺby.

Rovnováha je kľúč!

Zvýšená priepustnosť čriev vždy znamená problém, pretože telo v takom prípade stráca kontrolu nad tým čo prechádza dovnútra a čo zostáva vonku. Tento stav sa spája s ochoreniami ako sú:

  • Crohnova choroba
  • Kardiovaskulárne ochorenia
  • Cukrovka 2.typ
  • Astma a alergie
  • Autoimunitné ochorenia – napríklad : reumatická artritída, cukrovka 1.typ, celiakia......

Priepustnosť črevnej bariéry vyvoláva systémový zápal.

Riešenie:

  • Jedlo, ktoré si vyberáte, by malo podporovať zdravie čriev a tráviacej sústavy
  • Zachovanie zdravej črevnej steny má kľúčový význam pre naše zdravie

V črevách sa nachádza prevažná časť imunitného systému. Preto je vhodné venovať pozornosť tomu, čo jeme. V prípade otázok píšte.

CHCETE DOSAHOVAŤ DOBRÉ VÝSLEDKY?

Ochrana osobných údajov - informácie

E-book

Zanechajte svoj mail a stiahnite E-book s užitočnými radami. Mail budem využívať, aby som vás informovala o novinkách a aktualitách.